Nikos Tsiaxiras

In memoriam
Het is niet makkelijk maar het was Nikos zijn wens om ons Restaurant, dat we 8 jaar geleden met zoveel liefde hebben opgezet, voort te zetten… Dus we doen ons best….
Lees hieronder zijn verhaal.

Het verhaal van chef-kok Nikos Tsiaxiras:
Verse producten, authentieke Griekse gerechten in een moderne, hippe sfeer.
Het zijn woorden die waarheid worden met een bezielde Griekse chef-kok als Nikos Tsiaxiras. Hij groeide op in de streek Ioannina, in het kleine dorpje Tsopela, voer in een vrachtschip over de wereld om voor bemanning te koken en spoelde aan in Nederland. Hij behaalde alle denkbare chefdiploma’s en bestierde keukens van vooraanstaande hotels. Maar hier, in zijn eigen zaak – in I-Grec op IJburg – kookt hij zoals hij at als kleine jongen: vers, alles zelf bereid en met gevoel, aangevuld met de perfectie van een sterrenchef. Het verhaal van chef-kok Nikos Tsiaxiras:

De kinderjaren van Nikos
Daar zat de kleine Nikos dan: aan tafel met zijn broers, zussen, vader, moeder en opa en oma. Elke dag smulden ze van de gerechten waar moeder en oma vaak de hele dag mee bezig waren. Alles was vers, want van eigen grond. Niet alleen de groenten, maar ook de melk, boter en kaas van ‘t schaap dat in de tuin stond te grazen. Zelfs het brood kwam van eigen graan. Vlees stond niet vaak op tafel, omdat het schaars was. Maar zo af en toe kwam de slager naar het kleine dorpje en als er genoeg animo was, bracht hij de week erop een dier mee dat onder de gezinnen werd verdeeld.

Chef op zee
Nikos verhuist rond zijn 17de naar de grote stad Ioannina, hij werkt dan in de bouw en gaat later nog twee jaar in militaire dienst. Na het runnen van een klein restaurantje en een baan in de keuken van het vooraanstaande hotel King George in Athene, belandt hij op zijn 22ste in de keuken van verschillende vrachtschepen. Hij vaart over de hele wereld en proeft de verschillende keukens, van Chinees tot Mexicaans, Afrikaans en Indiaas. Het zijn inspiratiebronnen die zijn culinaire aspiraties hebben aangewakkerd. Op aanraden van een Griekse vriend in Nederland komt hij in 1979 – na zijn tocht over de wereldwijde wateren – ook hierheen.

Griek in Nederland
Nikos vindt snel werk in Amsterdam, bij het aloude Symposium, een in die tijd bekend Grieks restaurant. Hij kookt vanuit ervaring en met gevoel en dat resulteert in heerlijke gerechten. Maar de ambitieuze Griek wilde meer en in een paar jaar tijd had hij het hele arsenaal aan diploma’s, dat een kok kan behalen, in zijn broekzak: van desserts, warme en koude keuken en specialisaties zoals de internationale keuken.

De kunst van de Griekse keuken op IJburg
Hij verlaat Symposium en werkt in grote bekende hotels en restaurants als het Sheraton, Apollohotel, Rosarium, Victoriahotel en het Hilton. Door zijn kookkunsten maar ook om zijn flexibele manier van werken en timing wordt hij zeer gewaardeerd. Nikos draait zijn hand niet om voor grote groepen en ‘ingewikkelde’ bestellingen. Na een aantal jaar begint Nikos voor zichzelf (restaurant Olympia) aan de Nassaukade, waar regelmatig muzikanten en bekende Nederlanders aanschoven voor een goede Griekse maaltijd. Maar Nikos kan niet stilzitten en vestigt zich in 2008, na nog een succesvolle zaak in Amsterdam Oud-Zuid, samen met zijn Nederlandse vrouw Natasja en hun vier kinderen op IJburg. Zowel bewoners van het eiland als vaste gasten uit andere delen van Amsterdam weten het restaurant met klassieke Griekse keuken al snel te vinden.

Klassiek én creatief
In dit Amsterdamse restaurant op IJburg kan Nikos het verschil maken door zijn manier van koken te combineren met de unieke sfeer van deze locatie. Hij houdt vast aan zijn manier van koken. Alle gerechten zijn vers en huisgemaakt: van de tarama (viskuitsalade) en spanakopites (spinazie en feta in filodeeg) tot mousaka (ovengerecht met gehakt en aubergine) en baklava (filodeeg met walnoten en honing). Ook staat de chef voor authentiek Grieks, klassiekers laat hij in zijn waarde. Toch blijft Nikos creatief door steeds andere gerechten op de kaart te zetten en wisselende dagspecialiteiten, feestschotels en streekgerechten aan te bieden.

Chef op de bouzouki
Na een dag in de keuken, wil de kok nog wel eens de bouzouki (Grieks snaarinstrument) oppakken en zich aansluiten bij het muziekduo dat elke zaterdag het restaurant trakteert op traditionele muziek. Het gebeurt regelmatig dat gasten de voetjes niet aan de vloer kunnen houden en samen met Nikos en al het andere personeel dansen tot laat in de avond.

Dit alles tezamen, met de moderne en toch sfeervolle ruimte aan het water op IJburg, geven Nikos maar zeker ook de gast, het gevoel even op vakantie in Griekenland te zijn.

Bekijk ons restaurant.